Ήμουν η Λυσιστράτη

Ήμουν η Λυσιστράτη
«…κατεβαίνω τις κερκίδες, τρέχω, φωνάζω, σπρώχνω, ανεβαίνω στη σκηνή, με χειροκροτεί το κοινό, είμαι ένα παλιό αστείο που βαρέθηκα να με ακούω τόσα χρόνια ίδιο και ίδιο, ίδιο…»

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη το «Ήμουν η Λυσιστράτη» ένα κείμενο για τη σκηνή του Αντώνη Γεωργίου, σε σκηνοθεσία Λούκα Βαλέβσκι για 12 παραστάσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Σε αυτό το αδημοσίευτο ακόμα κείμενο, ο συγγραφέας – με αναφορές στην αρχαία κωμωδία και σε σύγχρονα κείμενα- χρησιμοποιώντας αποσπασματική γραφή και έντονες εικόνες από την επικαιρότητα – μεταφέρει τη Λυσιστράτη στο σήμερα. Η Λυσιστράτη ανήμπορη, έχει χάσει τα όπλα της. Επανέρχεται με τη συνειδητοποίηση της αποτυχίας της να σταματήσει τους σκοτωμούς, το θάνατο και όλο το πόνο του πολέμου, και βιώνει την ματαιότητα. Γίνεται κριτική, σκληρή με τον εαυτό της, τους αγαπημένους της, με τον έρωτα και την ίδια τη ζωή. Ασχήμια, βία, θάνατος αυτές είναι οι ειδήσεις, η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

«…δεν άκουσα μέχρι τώρα, εσείς; ακούσατε κάτι; διάβασατε κάτι, μάθατε; ξέρετε; πέθανε κανένας ποτέ από αηδία, αηδία για τον εαυτό του, έστω ένας από μας πέθανε από αηδία για τον εαυτό του;»

Οι συντελεστές της παράστασης δίνουν έμφαση στο περιεχόμενο των ίδιων των λέξεων του κειμένου και στη δυναμική του λόγου. Το περιβάλλον είναι αφαιρετικό και δεν προσδιορίζεται χρονικά – οι χώροι του πρώην πολυκαταστήματος Ε&S Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό και του Θεάτρου Δέντρο στη Λευκωσία υποστηρίζουν αυτή την επιλογή – ενώ οι τέσσερις ηθοποιοί – Μαρίνα Μανδρή, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου και Μαρίνα Μακρή – εναλλάσονται στο ρόλο της Λυσιστράτης και της Μυρίνης. Ο λόγος και κίνηση είναι διαρκώς σε μια πάλη αποστασιοποίησης από τις εικόνες του κειμένου.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 4ου μικρού φεστιβάλ αρχαίου δράματος που επανέρχεται φέτος κάτω από τη θεματική «Γιατί αρχαίο δράμα», με διοργανωτές το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ.
Το «Ήμουν η Λυσιστράτη» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ΘΥΜΕΛΗ, το κατάστημα BITI, τον Δήμο Λεμεσού και το Παλιό Ξυδάδικο. Χορηγοί επικοινωνίας ΡΙΚ, εφημερίδα Λεμεσός και Κανάλι 6.

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι
Συγγραφέας: Αντώνης Γεωργίου
Δραματουργία/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Peter
Μουσική: Κωνσταντίνος Τσιώλης
Κίνηση: Αριάνα Μαρκουλίδου
Εικαστική επιμέλεια/ φωτογραφίες: Μιχάλης Παπαμιχαήλ
Κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά
Ηθοποιοί: Μαρίνα Μανδρή, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλινίκου και Μαρίνα Μακρή
Γραφιστικά: Άντρεα Χριστοφόρου
Υπεύθυνη παραγωγής: Έλενα Αγαθοκλέους
Παραγωγή: Κέντρο Παραστικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Παραστάσεις:
7 Απριλίου 2016 πρεμιέρα
8, 9, 13, 14, 15, 16 Απριλίου και 4, 5 Μαίου
Πρώην πολυκατάστημα Ε&S Ανεξαρτησίας Λεμεσός, 1ος όροφος (πρώην ανδρικό τμήμα). Είσοδος επί της οδού Θράκης
22, 23 και 24 Απριλίου
Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία,

Πληροφορίες:
Έναρξη παραστάσεων: 20:30
Είσοδος: 10€ και 8€ (μειωμένο)
Πληροφορίες/ κρατήσεις: 97604256 και 99985232
www.mitos.org.cy