1ο Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Θέμα: Παραστάσεις αρχαίου δράματος σε κλειστό χώρο.

Πρόγραμμα

Μετρητά, το πένθος του Πενθέα, θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ. 2009
Έλενα Αγαθοκλέους, Λούκας Βαλέβσκι, Δημήτρης Σπύρου

Η παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια της θεατρικής έρευνας της Έλενας Αγαθοκλέους και του Λούκα Βαλέβσκι πάνω στα αρχαία κείμενα και την παραστατικότητα τους.
Βασίζεται στα χορικά μέρη των Βάκχων του Ευριπίδη στην αρχαία ελληνική γλώσσα και σε μικρά επεισόδια στην νεοελληνική. Η σύνθεση της σωματικής φόρμας των μορφών στηρίζεται στην αρχαία ελληνική αγγειογραφία. Το κείμενο της τραγωδίας είναι μόνο η αφορμή. Αυτό που απομένει είναι ένα μικρός χορός που κατά τη διάρκεια του τραγουδίσματος του αναπαριστά μνήμες ενός τετελεσμένου γεγονότος για κάποιον Πενθέα και την οργή του.

Ιων του Πλάτωνα- Μότσαρτ και Σαλιέρι του Πούσκιν 2009
Απόστολος Αποστολίδης, Ελένη Ρίβα

Την Τέχνη του Διαλόγου με διαφορετικές προσεγγίσεις μελετά αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης Απόστολος Αποστολίδης, θέτοντας τις σκέψεις του Πλάτωνα και του Πόυσκιν πάνω σε σύγχρονους προβληματισμούς. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται ο Ίων του Πλάτων, ο διάλογος μεταξύ Ιώνα και Σωκράτη με θέμα την καλλιτεχνική και ποιητική έμπνευσηκαι δημιουργία, και το Μότσαρτ και Σαλιέρι του Α. Πούσκιν, όπου η ανθρώπινη ζήλεια μπαίνει ανάμεσα σε ένα συνθέτη και μια ιδιοφυία. Το έργο του Πλάτωνα αποκαλύπτει και κρίνει πολλές από τις αντιλήψεις περί ποιητικής δημιουργίας και ποιητών, ενώ ο Πούσκιν αναφέρεται στο φθόνο της τέχνηςκαι για οποιονδήποτε έχει γεννηθεί με θείο χάρισμα.

Dejavu
8TEAM: Μαρία Χριστοδούλου, Αντρέας Μακρής, Στέλλα Φιλιππίδου, Θώμας Νικοδήμου και σε σκηνοθετική επιμέλεια του Νεοκλή Νεοκλέους.

Οι 8TEAM στα πλαίσια μαθήματος τους στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης δημιουργούν ένα δρώμενο, το dejavu και το παρουσιάζουν στις διπλωματικές τους εξετάσεις το 2008. Με υπόβαθρο τη τρέλα, τη καθημερινή τρέλα και μια συρραφή μονολόγων αρχαίας τραγωδίας: από Τρωάδες και Μήδεια του Ευριπίδη, Μήδειας Υλικό του Muller, Δολοφόνος του Λάϊου και το Κοράκι του Μάριου Ποντίκα, αλλά και κείμενα γραμμένα από την ίδια την ομάδα, επαναφέρουν χαρακτήρες στο σήμερα μέσα από τα δικά τους μάτια.

Mήδεια
Ιωάννα Καμμένου

Η Ιωάννα Καμμένου εν είδη ανάγνωσης παρουσιάζει τη Μήδεια κατά Κρίστα Βόλφ, από το βιβλίο «Μήδεια- Φωνές». Μέσα από μια αλλιωτική, μοντέρνα εκδοχή, η κορυφαία Γερμανίδα συγγραφέας παρουσιάζει μια μετωπική σύγκρουση με την καθιερωμένη εικόνα της ηρωίδας που την θέλει να εξευτελίζεται, να τσακίζεται, να εξολοθρεύεται. Η Μήδεια της Κρίστα Βολφ μπορεί και να είναι αθώα, θύμα της εξουσιάς που την πιέζει αφυκτικά.

Συμπόσιο λήξης: Προβολές οπτικογραφημένων παραστάσεων. Ζωντανή δράση από τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου. Εισήγηση από τον υποψήφιο Διδάκτορα Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστήμιο Paris – Sorbonne, Κωνσταντίνο Μελίδη, «Θεατρικές πρακτικές σε κλειστούς χώρους κατά την αρχαιότητα: η περίπτωση του Προαγώνος». Ράνια Ιακώβου, υποψήφια Διδάκτορας, «Τραγικός χωροχρόνος». Σκηνοθέτης

Απόστολος Αποστολίδης «Ο εγκλεισμός του αρχαίου δράματος και η μετάλλαξη των ενεργειών του», σκηνοθέτης Pawel Passini «Far too many things to fit into a little box».
Σεμινάριο: «Θέατρο μεταμορφώσεων- Ολικός ηθοποιός» με τους Pawel Passini και Katarzyna Tadeusz, neTTheatre/Chorea

                Διεύθυνση γραφείου:

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος

Διεύθυνση Παλιού Ξυδάδικου:

Γενεθλίου Μιτέλλα 34,

3036 Λεμεσός, Κύπρος

      Τηλέφωνο:

(+357) 99 985232