4ο Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ενώνουν δυνάμεις για την επαναφορά του μικρού φεστιβάλ αρχαίου δράματος. To Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές στο Παλιό Ξυδάδικο με πρωτοβουλία του ΜΙΤΟΣ και είχε στόχο τη δημιουργία μιας ετήσιας πλατφόρμας θεατρικών παραστάσεων σε κλειστό χώρο. Παρουσίασε σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος στη διάρκεια της δράσης του και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα πολύπλευρο και άμεσο.

Για τη νέα, 4η εκδοχή του μικρού φεστιβάλ, το ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ προσκαλούν κοινό και συμμετέχοντες καλλιτέχνες να προβληματιστούν γιατί μας αφορά το αρχαίο δράμα και τα θέματα που αντλούνται από την αρχαία ελληνική δραματουργία, το βαθμό στον οποίο το αρχαίο δράμα έχει επηρεάσει και συνεχίζει να εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς και, τέλος, τους προβληματισμούς που θέτει στα πολύ κρίσιμα πια ζητήματα της ταυτότητας και της καταγωγής, της μνήμης και της παράδοσης. To φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 και 10 Μαΐου σε διαφορετικούς χώρους στη Λεμεσό και θα περιλαμβάνει παραστάσεις, προβολές, εργαστήρια και συζητήσεις.

Πρόγραμμα Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

4, 5, 7 τετ / πεμ / σαβ 20:30 (45’)
@ Πρώην πολυκατάστημα Ε&S (Οδός Ανεξαρτησίας, Λεμεσός)
Ήμουν η Λυσιστράτη
ΑΝΤΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ MITOS
€10 / 8

Ένα νέο Κείμενο για τη Σκηνή που μεταφέρει τη Λυσιστράτη στο σήμερα. Επανέρχεται με τη συνειδητοποίηση της αποτυχίας της να σταματήσει τους σκοτωμούς, το θάνατο και όλο το πόνο του πολέμου, και βιώνει την ματαιότητα. Γίνεται κριτική, σκληρή με τον εαυτό της, τους αγαπημένους της, με τον έρωτα και την ίδια τη ζωή. Ασχήμια, βία, θάνατος αυτές είναι οι ειδήσεις, η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι
Δραματουργία/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Peter
Μουσική: Κωνσταντίνος Τσιώλης
Κίνηση: Αριάνα Μαρκουλίδου
Εικαστική επιμέλεια/ φωτογραφίες: Μιχάλης Παπαμιχαήλ
Κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά
Ηθοποιοί: Μαρίνα Μανδρή, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλινίκου και Μαρίνα Μακρή
Υπεύθυνη παραγωγής: Έλενα Αγαθοκλέους

6 παρ 14:00 (300’)
@ Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός
Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης
€30 (συμπεριλαμβάνει τα δύο εργαστήρια και την παράσταση της Κυπριακής Πλατφόρμας Αρχαίου Δράματος )

Αναζητώντας τη μουσικότητα στο αρχαίο κείμενο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ

Βασισμένο στην απλότητα, την παρόρμηση, την ατομική και ομαδική σκέψη , το εργαστήρι ευελπιστεί να δώσει στον συμμετέχοντα το έναυσμα για να εξερευνήσει μέσω της προσωπικής του αντίληψης και βιωμάτων ,το αρχαίο κείμενο από μια άλλη ματιά. Στο εργαστήρι θα παρουσιαστούν παλαιότερες δουλειές πάνω στην αρχαία τραγωδία ως παραδείγματα και θα δουλευτεί μια νέα ομαδική μουσική προσέγγιση ενός καινούριου αρχαίου κειμένου.

Προσεγγίζοντας το Αρχαίο Δράμα: σύγχρονες πρακτικές και μεθοδολογίες
ΛΕΑ ΜΑΛΕΝΗ

Ένα πρακτικό εργαστήρι μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν σύγχρονες πρακτικές προσέγγισης ως προς το ανέβασμα παραστάσεων Αρχαίου Δράματος σε σχέση με τη διαδικασία μύησης και εκπαίδευσης των μαθητών για την θεατρική απόδοση των έργων.

6 παρ 20:30 (120’)
@ Θέατρο Ριάλτο
Κυπριακή Πλατφόρμα Αρχαίου Δράματος
€12 / 10

Τρεις καινούργιες αναγνώσεις των κειμένων του αρχαίου δράματος από νέους Κύπριους δημιουργούς.

Ψάχνοντας τον Αίαντα
ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΓΑ & ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

Μια ανοιχτή πρόβα-παράσταση που ως σκοπό έχει να ανθολογήσει την προσωπικότητα του αρχαίου τραγικού Σοφοκλή καθώς και του έργου του Αίαντας, εστιάζοντας στον τελευταίο μονόλογο του ομώνυμου ήρωα και σε δύο από τα χορικά της τραγωδίας. Μια σπουδή πάνω στη δόμηση και την αποδόμηση ενός έργου που από φύση του, και εσκεμμένα από τον συγγραφέα, καταργεί την ενότητα του χώρου και του χρόνου.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ανδρονίκου
Συμμετέχουν :Δημήτρης Σπύρου, Στέλιος Ανδρονίκου, Στέλιος Κυπριανού

Προμηθέας, εικόνα 1
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ

Με το δώρο του Προμηθέα ο άνθρωπος μετατοπίζεται στο επίκεντρο του τραγικού γεγονότος. Κατά την προσπάθεια του ανθρώπου να ορίσει τον καινούργιο χώρο που του ανατέθηκε, το φως θα μετατραπεί από ύλη προς χρήση σε μια νέα καταστατική υπαρξιακή συνθήκη.

Σύλληψη – σκηνοθεσία – σκηνική εγκατάσταση: Στέφανος Δρουσιώτης
Επί σκηνής: Προκόπης Αγαθοκλέους
Δραματουργία: Σίμος Ζένιος
Ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εβίτα Ιωάννου

NARcissus: ύβρις/ θρήνος
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ

Μια σπουδή στο θρήνο για 3 γυναικείες φωνές και αφηγητή/ κιθαρίστα. Το μοιρολόι από τις ερμηνεύτριες επαναπροσδιορίζεται φιλτραρισμένο μέσα από τον μύθο του Νάρκισσου και της Ηχούς (Οβίδιος). Ο ανανταπόδοτος έρωτας ως αποτέλεσμα της υπερηφάνειας του ήρωα, τον οδήγησε στην ύβρη και αναπόφευκτα σε στο χαμό του.

Με τους Κατερίνα Αντρέου, Έλλη Αλωνεύτου, Julia Πέτρου-Μιχαηλίδου, Νεκτάριος Ροδοσθένους.

7 σαβ 19:55 (105’)
@ Θέατρο Ριάλτο
Ηλέκτρα
RICHARD STRAUSS
THE MET: LIVE IN HD
€18 / 13

Η φλογερή τραγωδία με επικεφαλής τη Nina Stemme στον ομώνυμο ρόλο της εμμονικής πριγκίπισσας που διψά για εκδίκηση. Ο Richard Strauss βασίστηκε στη διασκευή της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή από τον Hugo von Hofmannsthal. The resulting opera is an intense and still-startling work that unites the commanding impact of Greek tragedy with the unsettling insights of early-20th-century Freudian psychology. The drama

unfolds in a single act of rare vocal and orchestral power. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

8 κυρ 19:00 (45’)
@ Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός
Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα: Ιστορική Μνήμη και Αμνησία
ΜΑΓΔΑΛΕΝΑ ΖΗΡΑ, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η δεισιδαιμονία αντικαθιστά την πίστη, η φήμη αντικαθιστά την αλήθεια, ο φανατισμός αντικαθιστά την μνήμη. Ένα βαθειά πολιτικό και τολμηρό έργο για το σήμερα.

Παρουσίαση υπό μορφή διάλεξης της επόμενης παραγωγής του Φανταστικού Θεάτρου σε καινούργια μετάφραση των Μαρίας Γερολέμου, Χρυσάνθης Δημητρίου και Μαρίας Παύλου, σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα και

σκηνογραφία-ενδυματολογία Έλενας Κατσούρη. Η παρουσίαση επικεντρώνει στα σημαντικότερα σημεία της έρευνας και προετοιμασίας για την παράσταση.

8, 9 κυρ, δευ 20:30 (100’)
@ Θέατρο Ριάλτο
Ορέστης του Ευριπίδη
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ
€15 / 12

Μετά τη μητροκτονία τα τραγικά αδέρφια προσπαθούν να ξεφύγουν, ενώ η βία κυριαρχεί παντού. Στην παρηκμασμένη Αθήνα του Πελοποννησιακού πολέμου ο Ευριπίδης μιλά για τη δημοκρατία που φθίνει και πειραματίζεται πάνω στα όρια της τραγωδίας. Η τρίτη και τελευταία εκδοχή της παράστασης, σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη, συγκεντρώνει στοιχεία από τις προηγούμενες δύο δίνοντας έμφαση στο σκηνικό παιχνίδι και τη θεατρική σύμβαση.

Σκηνοθεσία/Σκηνικός Χώρος : Σίμος Κακάλας
Σκηνικός Χώρος/Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Μουσική : Mohammad
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Βοηθός Σκηνοθέτη/Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) : Δήμητρα Κούζα (Χορός, Ελένη, Αγγελιοφόρος, Ερμιόνη, Απόλλωνας) Ελενα Μαυρίδου (Ηλέκτρα, Τυνδάρεος, Φρύγας), Μιχάλης Βαλάσογλου (Μενέλαος,Πυλάδης, Χορός) Δημήτρης Λάλος (Ορέστης).

9 δευ 18:00 (120’)
@ Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός
Ανοικτή συζήτηση: «Γιατί αρχαίο δράμα;»

Οι διοργανωτές προσκαλούν κοινό και συμμετέχοντες καλλιτέχνες να συζητήσουν γιατί μας αφορά το αρχαίο δράμα και τα θέματα που αντλούνται από την αρχαία ελληνική δραματουργία, το βαθμό στον οποίο το αρχαίο δράμα έχει επηρεάσει και συνεχίζει να εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς και, τέλος, τους προβληματισμούς που θέτει στα πολύ κρίσιμα πια ζητήματα της ταυτότητας και της καταγωγής, της μνήμης και της παράδοσης.

10 τρι 20:30 (80’)
@ Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός
μικρή Πλατφόρμα
€10/ 8

30΄ Ορέστης – Ισμήνη
ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΡΟΔΙΑ ΒΟΜΒΟΛΟΥ

Ο Ορέστης και η Ισμήνη συναντιούνται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή προκειμένου να πάρουν μια σημαντική απόφαση μέσα σε 30 λεπτά. Αντιμέτωποι με το παρελθόν και τον εαυτό τους, πρέπει να συνυπάρξουν και να επιβιώσουν διαμορφώνοντας εκ νέου μια ταυτότητα σε ένα παιχνίδι

προσδοκιών και στερεοτύπων.
Σύλληψη: Ελένη Αναστασίου, Ροδιά Βόμβολου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ελένη Αναστασίου
Σύμβουλος σκηνοθεσίας: Ειρήνη Αμπουμόγλι
Δραματουργία: η ομάδα
Σκηνικός χώρος-φωτισμοί:Αντρέας Λουκα
Ηλεκτροακουστική σύνθεση: Νάσια Θεράποντος
Ηθοποιοί: Μαρίνα Αργυρίδου,Έκτορας Λιάτσος

Κλυταιμνήστρα, αυτοβιογραφούμενη
ΑΥΓΗ ΛΙΛΛΗ, ΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

Πόσο ένοχη μπορεί να είναι τελικά μια δολοφόνος; Σε ένα διαχρονικά αιματηρό σκηνικό, ένα σφαγείο, η Κλυταιμνήστρα, εν μέσω οργής, πόνου και θλίψης, συνθέτει με τον μονόλογό της μια εν δυνάμει αυτοβιογραφία. Σε αυτό το διαδραστικό θεατρικό performance, που ενσωματώνει video art, video mapping και σχεδιασμό ήχου, η μυθική ηρωίδα εκφέρει “ελεύθερα” το λόγο της (και τους ποιητικούς λόγους της) απαγκιστρωμένη από τον χρόνο. Τον μονόλογο της Κλυταιμνήστρας συνθέτουν αποσπάσματα από έργα των Αισχύλου, Στ. Βαβούρη, Κ. Δημουλά, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη και Κ. Χαραλαμπίδη.

Ιδέα: Αυγή Λίλλη, Άννα Φωτιάδου
Σκηνοθεσία/ Σκηνικά/ Video art: Άννα Φωτιάδου
Επιλογή κειμένων/Δραματουργία: Αυγή Λίλλη
Μουσική: Σταύρος Μακρής
Ενδυματολογία: Μέλπω Γεωργιάδου
Κίνηση: Melissa Garcia-Carro
Υπεύθυνη παραγωγής: Μέλπω Γεωργιάδου
Ερμηνεία: Ιωάννα Κορδάτου

                Διεύθυνση γραφείου:

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος

Διεύθυνση Παλιού Ξυδάδικου:

Γενεθλίου Μιτέλλα 34,

3036 Λεμεσός, Κύπρος

      Τηλέφωνο:

(+357) 99 985232