theYard.Residency.22

theYard.Residency.22

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Φιλοξενίας

 

Φέτος μετρούμε τη 12η διοργάνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας, theYard.Residency με την εκδοχή του 2022 κάτω από τη θεματική «Μαρτυρίες από τα χρόνια των Μεγάλων Ονείρων». O χώρος του Ξυδάδικου φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια
ιστορίες και δράσεις δημιουργών και ομάδων, εξακολουθώντας να λειτουργεί ως μια Ανοικτή Σκηνή, όπως το συζητά η D. Massay: «η ανοικτότητα του χώρου δεν είναι παρά η καταστατική του ιδιότητα να βρίσκεται διαρκώς υπό κατασκευή».

 

Η θεματική “Μαρτυρίες από τα χρόνια των Μεγάλων Ονείρων” αποτελεί μια παραλλαγή φράσης από το κείμενο “Πεθαίνω σα Χώρα” του Δ. Δημητριάδη. Eμφανίζεται ως αναγκαιότητα, να αναγνωρίσουμε το παρελθόν και όσα κληρονομήσαμε, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μια ενεργητική στάση ως δημιουργοί και πολίτες, για νέες πιο δημοκρατικές και πιο συμπεριληπτικές αναγνώσεις και αφηγήματα, oρίζοντας μάλιστα ως χώρο δράσης τη Λεμεσό.

 

Η διοργάνωση του theΥard.Residency.22 πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της
χρονιάς και περιλαμβάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ετερόκλητο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε μετά από Ανοικτό Κάλεσμα. Πρόκειται για πέντε νέες παραγωγές και τρεις παράλληλες δράσεις, με επαγγελματίες δημιουργούς ή καλλιτεχνικές ομάδες που εργάζονται στον τομέα του θεάτρου και της performance που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Παράλληλα το πρόγραμμα συμπληρώνεται με εναρκτήρια ενημερωτική Ημερίδα, συνεργασίες με άλλους φορείς και labs παραστατικών τεχνών. Τα εργαστήρια αυτά λειτουργούν πρώτη φορά, πιλοτικά, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, κυρίως για να ενδυναμώσουν το διάλογο γύρω από τις θεματικές της διοργάνωσης και να προσφέρουν πρακτικά και θεωρητικά εργαλεία στους δημιουργούς από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

 

Το ΜΙΤΟΣ με το theYard.Residency υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, τον πειραματισμό και τη μεθοδολογία, την ανταλλαγή και κινητικότητα των δημιουργών, τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Ξεκίνησε ως μια ανάγκη για καλλιτεχνική συνεύρεση και ανταλλαγή και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια ζωντανή πλατφόρμα ανάπτυξης και διακίνησης ιδεών.

Έλενα Αγαθοκλέους – Καλλιτεχνική επιμελήτρια προγράμματος

 

παράλληλη δράση | parallel event

ΤΕΧΝΩΝ Θέατρο | TECHNON Theater

Λυσιστράτης Ανάγνωση | σκηνοθετημένο αναλόγιο

03.04 | 20:30

πληροφορίες |  99870585

 

Με αφορμή την αριστοφανική κωμωδία, η ομάδα αφηγείται ξανά την ιστορία της Λυσιστράτης και ξαναγράφει το έργο με σύγχρονες αναφορές. Μέσα από τη δουλειά θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, την έμφυλη βία, την γυναικοκτονία, τον μισογυνισμό, την πατριαρχία, τον θεσμικό σεξισμό και το δικό μας «Πελοποννησιακό» πρόβλημα.

Δραματουργία: Χαρά Λαμπριανίδου, Φώτης Φωτίου. Σκηνοθεσία: Φώτης Φωτίου. Σκηνογραφική επιμέλεια: Θέλμα Κασουλιδου. Βοηθός Σκηνοθέτρια: Χαρά Λαμπριανίδου. Ερμηνεία: Τερέζα Ευριπίδου, Φώτης Φωτίου.

*

παράλληλη δράση | parallel event

Εύη Καρσερά, Αρίστη Σπύρου | Evie Karsera, Aristi Spyrou

Τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ; | lecture performance

11,12.06 | 20:30

πληροφορίες | information  97719545, 99920779

 

Μια έρευνα για την σεξουαλική δραστηριότητα της Λεμεσού από την δεκαετία του 80 μέχρι και σήμερα. Για πολλούς η Λεμεσός για χρόνια χαρακτηριζόταν από κατοίκους άλλων πόλεων ως «sex town». Άραγε σήμερα ευσταθεί αυτός ο τίτλος για την πόλη μας; Θα χαρακτηριζόταν σήμερα η Λεμεσός ως μια ερωτική και άκρως αισθησιακή πόλη; Έχουν αλλάξει οι επιθυμίες των ανθρώπων; Τι επιθυμούν πλέον τα σώματα; Και τέλος, ο κόσμος εξελίσσεται και απελευθερώνεται σεξουαλικά ή κυριαρχεί ο φόβος και η ντροπή για την πιο φυσική μας επιθυμία; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα μπουν στο μικροσκόπιο για την έρευνα μας με κοινό παρονομαστή την πόλη μας. Τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ ;

Δημιουργική ομάδα: Εύη Καρσερά και Αρίστη Σπύρου

*

Ιουλίτα Τουμαζή, Παναγιώτης Μηνά, Νάγια Αναστασιάδου

Setting the Codes for the Heart of a Dream | audiovisual performance

24,25,26.06 | 20:30

πληροφορίες | information 97701010

 

Σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, μια Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) κάμνει έρευνα για να καταλάβει τι υπήρξαν τα όνειρα, μια έννοια που έχει πλέον εξαληφθεί. Αναλύει data από μουσική, κινηματογράφο τζαι λογοτεχνία παρελθοντικών χρόνων. Θεατής τζαι Α.Ι. βυθίζονται στον κόσμο των ονείρων, εκεί αναδύεται τόσο η πολυπλοκότητα τους, όσο τζαι της ίδιας της ύπαρξης.

Θεωρητικός Τέχνης: Ιουλίτα Τουμαζή.  Οπτικοακουστικός Παραγωγός: Παναγιώτης Μηνά. Ηθοποιός: Νάγια Αναστασιάδου.

*

Γιώργος Ράλλης 

Το Καροτσάκι | performance

08,09,10.07 | 20:00

πληροφορίες  99005691

“Το καροτσάκι” είναι η ιστορία μιας χρονομετρημένης κρίσης πανικού. Μια κρίση μνήμης, ταυτοποίησης και νοσταλγικής αφήγησης. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ιστορία αυτή πλέκει μνήμες φίλων που έφυγαν, κοινωνικών ενεργειών που δεν έγιναν ποτέ και ενός μέλλοντος που έρχεται. Με ένα προσωπικό τρόπο, ο Γιώργος Ράλλης αφηγείται μνήμες διαφορετικών ανθρώπων και χρονικών στιγμών που μιλούν για κοινωνικούς παράγοντες, την αναπηρία, τη μη-δυαδικότητα φύλου, τον φεμινισμό και την αγάπη. Πώς χτίζεις μια κοινότητα; Με τη φόρα, ή τη φορά;

Σκηνοθεσία/Εκτέλεση: Γιώργος Ράλλης. Ηχοληψία: Λούκας Καλέμπουρνος. Συνεισφορά σεναρίου: Γιάννης Παπαδάκης. Χορογράφος/Κινησιολόγος: Μπελίντα Παπαβασιλείου. Κοστούμια: Ελένη Ορόντη.
*ολόκληρη η ομάδα θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο

*

παράλληλη δράση

ONsite Project

I am here. Can you hear me? | immersive installation

05,06,07.08 | 18:00 loop

πληροφορίες 99 106321

Το “I am here. Can you hear me?” είναι μία βιωματική εγκατάσταση (immersive installation) η οποία πραγματεύεται την έννοια των χαμένων ονείρων, πραγμάτων, στιγμών και αναμνήσεων της πόλης που νομίζουμε ότι έχουν ξεχαστεί. Ωστόσο, τίποτα δεν ξεχνιέται, τίποτα δε χάνεται πραγματικά. Όλα αφήνουν ένα ίχνος που μένει ανεξίτηλο. Βρίσκονται κρυμμένα περιμένοντας να ξαναβγούν στην επιφάνεια, να ακουστούν. Αφήστε μας να σας οδηγήσουμε σε ένα μέρος ξεχασμένων ονείρων, σε ένα τόπο που θέλει να μιλήσει από μόνος του, σε ένα τόπο που φωνάζει: «είμαι ΕΔΩ, με ακούς;»

Ιδέα: Αρίστη Παύλου. Σχεδιασμός Εγκατάστασης/Δραματουργία/Σχεδιασμός Φωτισμού: Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Αρίστη Παύλου, Άννη Σιακαλλή.

*

ΛΑrts productions

Granny Smith Revisited | θέατρο

09,10,11.09 | 20:30

Πληροφορίες  96832843

Η ποικιλία μήλων Granny Smith θεωρείται η καλύτερη για τη παρασκευή μηλόπιτας. Η ποικιλία πρωτοεμφανίστηκε στη αυστραλιανή εξοχή, στο κήπο της Granny Smith. Ο κήπος μου εμένα στη κυπριακή εξοχή, στο μεγάλο μας χωριό έχει διαπλοκή, σκάνδαλα και αποστάσεις. Η παράσταση καταπιάνεται με το ρόλο της γυναίκας στην εξοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πριν και μετά.

Σκηνοθεσία/Κείμενο/Δραματουργία: Αγγέλα Σταύρου, Λούκας Σταύρου. Performer: Αγγέλα Σταύρου. Δημήτρης Χειμωνάς: Καλλιτεχνική επιμέλεια. Σκηνικά/Κουστούμια:Τζούλια Γεωργιάδου. Τεχνική επιμέλεια: Ηλίας Σωφρονίδης. Φωτογραφία: Λούκας Σταύρου.

*

Intra Portas 

Το τοπούιν μου | Documentary theatre performance

To topouin mou

29,30.10.22 | 20:00

πληροφορίες | information 96569715

“Πού φκαίνεις με την παρέα σου; Αν σε ρωτήσουμε για το δικό σου τοπούιν, τι
εννά ελάλες;” Η περφόρμανς ντοκουμέντο “το τοπούιν μου” εξερευνά την έννοια των στεκιών σε γειτονιές της Λεμεσού,  περασμένων γενιών μα τζαι σήμερα. Ακολουθώντας τη συνεχή αλλαγή που υφίσταται η πόλη, μελετούμε με μια ομάδα εφήβων* την έννοια της ίδιας της πόλης μα τζαι τη σημασία των στεκιών. Τι ορίζει μιαν πόλη τζαι τι μινίσκει άφθαρτο μες τον χρόνο;

Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Ελένη Αναστασίου. Ιδέα/Σχεδιασμός και καθοδήγηση εργαστηρίων: Νάγια Τ. Καρακώστα. Βιντεοσκόπηση/Μοντάζ: Σκεύη Λάου.

*εννά γίνει σχετικό κάλεσμα για να δημιουργηθεί η ομάδα τούτη- μείνετε συντονισμέν@.

*

Άννη Χούρη | Αnnie Khoury

NON_BINARY PROJECT : VOL[2] 01001100 01010000_ | performance
25,26,27.11 | 20:30
πληροφορίες | information 99018828

Υπάρχει η ‘ελεύθερη βούληση’; Πόσες εκδοχές έχει ένα χάδι; Μια περφόρμανς; Η λέξη ‘προκλητικό’ μοιάζει με τη λέξη ‘πολιτικό’; Να ονομαστεί η ύπαρξη Ύπαρξη και η αγάπη Όχι Φόβος.

 

Το ΝΟΝBINARY PROJECT είναι ηλεκτρονικό, είναι σχεδόν auto-generated αλλά και λαμπερά πρωτόγονο. Είναι μια παράσταση χορού ή θεάτρου, ένα σουαρέ
σουρεαλιστικής ποίησης, μια εξομολόγηση ή μια επίδειξη γυμναστικών
ασκήσεων, όλα μαζί και ταυτόχρονα κάτι καινούριο –non-binary. Το NB αφηγείται το όμορφο, την πατριαρχία, τη βία και τις τομές τους. Με χιούμορ,
άλλοτε πολύχρωμο και άλλοτε μαύρο, με εκτυφλωτικά στρομπ-λάιτς ή κάποτε
στα σκοτεινά. Ένα υπόγειο πάρτυ με στρασς, στο οποίο οι performers -μέσω
της διάδρασης με το κοινό- καλούνται να ανακατασκευάζουν διαρκώς τη
συνθήκη, σε ένα ‘συνθετικό’ παιχνίδι αμέτρητων εκδοχών.

Performers: Παναγιώτης Τοφή, Άννη Χούρη. Κείμενο/Χορογραφία/Σκηνικά/Κοστούμια/Ηχητικός Σχεδιασμός: Άννη Χούρη. Video Art: Άγγελος Χαραλάμπους.

 

H ομάδα του theYard.Residency.22
Καλλιτεχνική Επιμέλεια, Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Αγαθοκλέους
Συντονισμός, Υπεύθυνη φιλοξενίας: Kωνσταντίνα Peter

Yπεύθυνη Προβολής:  Λουκία Βασιλείου
Τεχνική Διεύθυνση Ξυδάδικου: Mαρτίνος Θαλασσέτης
Γραφικά: ReCompulsive Behaviours
Λογότυπο | Logo: Δέσποινα Καννάουρου

Ευχαριστίες στον ηθοποιό Νεκτάριο Θεοδώρου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Queer Wave Diego Armando Aparicio για την συμμετοχή τους στην ομάδα επιλογής του theYard.Residency.22