Ανοικτό Κάλεσμα | theYard.Residency.20

25nov(nov 25)12:00 am20dec(dec 20)11:59 pmΑνοικτό Κάλεσμα | theYard.Residency.20

Event Details

Aνοικτό Κάλεσμα για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών στο Ξυδάδικο

theYard.Residency.20_μετέωρος κόσμος

από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2020

 

Το ΜΙΤΟΣ γιορτάζει τα 10 χρόνια του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας, theYard.Residency, με την εκδοχή του 2020 και τη θεματική «Μετέωρος Κόσμος». O χώρος του Ξυδάδικου, φιλοξενεί εδώ και 12 χρόνια ιστορίες και δράσεις δημιουργών από Κύπρο και εξωτερικό και λειτουργεί ως μια Ανοικτή Σκηνή, όπως έχει οριστεί από τη D. Massay: «η ανοικτότητα του χώρου δεν είναι παρά η καταστατική του ιδιότητα να βρίσκεται διαρκώς υπό κατασκευή».

 

Η διαρκής εκκρεμότητα του χώρου συντείνει στη συμβολική δύναμη των δράσεων για αμφισβήτηση και διαχωρισμό από τις οριοθετήσεις της κοινωνικής ζωής και δίνει την ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό. Οι ταυτότητες επιτελούμενες εκτίθενται σε μετεωρισμούς, η σχέση του εαυτού και του ετέρου συγκρίνονται: τι κοινό, ή όχι, έχουν οι δράσεις των ανθρώπων. Το Ξυδάδικο ως σκηνικός χώρος είναι ένας μετέωρος χώρος, μέσα στον οποίο οι θεατές μπορούν εμπειρικά, όχι με τη φαντασία τους, να βρεθούν σε πιθανούς νέους κόσμους.

 

Για το κυρίως πρόγραμμα του theΥard.Residency.20 έχουν κληθεί, με ανάθεση, καλλιτέχνες – συνεργάτες να λάβουν μέρος και να δημιουργήσουν νέα έργα. Επίσης, το Ανοικτό Κάλεσμα προσκαλεί δημιουργούς, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θεάτρου και της performance (εικαστικά, χορός, μουσική) να συμπληρώσουν τις συμμετοχές για το 2020. Το ΜΙΤΟΣ, μέσα από το πρόγραμμα theYard υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, τον πειραματισμό και τη μεθοδολογία, τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, την ανταλλαγή και κινητικότητα των δημιουργών. Η ομάδα επιλογής θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα επιλέξει αυτές που συσχετίζονται με την θεματική “Μετέωρος Κόσμος, αυτές που ξεχωρίζουν για την σύγχρονη προσέγγιση και την ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση.

 

 

 ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency είναι μια πλατφόρμα για ενεργή δραστηριοποίηση των συμμετεχόντων. Όλοι οι δημιουργοί, ομάδες, οργανισμοί που θα επιλεχθούν είναι ελεύθεροι να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αλλά και να δράσουν υπεύθυνα ως προς την παραγωγή τους. Οι προτάσεις που θα επιλεχθούν για το theYard.Residency.20 θα εξασφαλίσουν:

1. Δωρεάν χρήση του Ξυδάδικου, (7 μέρες φιλοξενίας μέχρι 3 παραστάσεις). Οι ακριβείς ημερομηνίες και ώρες θα οριστούν μεταξύ συμμετεχόντων και του ΜΙΤΟΣ, ανάλογα με τις ανάγκες της πρότασης και τη διαθεσιμότητα του χώρου. Την πρώτη μέρα της φιλοξενίας τους οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη λειτουργία του χώρου και θα βοηθηθούν από την ομάδα του theYard για τη διαμόρφωση του.

2.Δωρεάν χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού και της υποδομής του Ξυδάδικου. Η χωρητικότητα είναι 60 άτομα και ο διαθέσιμος εξοπλισμός αναγράφεται αναλυτικά στο έντυπο συμμετοχής. Επιπλέον, θα παρέχεται δωρεάν τεχνική υποστήριξη (4 ώρες) για το τεχνικό στήσιμο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν και το δικό τους τεχνικό κατά τη διάρκεια των παραστάσεων τους.

3.Υποστήριξη από μέντορα. Το ΜΙΤΟΣ ενθαρρύνοντας τον διάλογο και την καθοδήγηση νέων καλλιτεχνών θα επιλέξει ανάλογα την καλλιτεχνική πρόταση μέντορα.

4.Τα έσοδα των εκδηλώσεων θα ανήκουν αποκλειστικά στους ίδιους τους συμμετέχοντες (τιμή εισιτηρίου €5-€10 σε συνεννόηση με την ομάδα του theYard). Οι συμμετέχοντες μπορούν να αιτηθούν και να διεκδικήσουν χορηγίες προς όφελος της παραγωγής τους, όχι όμως για τις υπηρεσίες που παραχωρούνται από τη διοργάνωση στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας. Σε αντίθεση περίπτωση η συμμετοχή θα ακυρώνεται. Το ΜΙΤΟΣ, όταν του ζητηθεί, μπορεί να παραχωρήσει βεβαιώσεις συμμετοχής.

5.Η διοργάνωση συμμετέχει, αλλά δεν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου, στην προώθηση των επιλεγμένων προτάσεων (βλ.Έντυπο Συμμετοχής).

6.Οπτικοακουστική αρχειακή καταγραφή και παράδοση σε ψηφιακή μορφή.

7.Για τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό: παρέχεται η διαμόνή, όχι όμως κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων. Η διοργάνωση θα βοηθήσει με τις μεταφράσεις κειμένων που αφορούν στη συμμετοχή τους, υποστήριξη σε θέματα παραγωγής όπως και για παροχή οποιοδήποτε άλλων σχετικών πληροφορίων με την παραμονή τους.

 

 

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 23:59. Για να θεωρηθεί μια πρόταση έγκυρη πρέπει να συμπληρωθεί το Έντυπο Συμμετοχής το οποίο βρίσκεται πιο κάτω. Οπτικοακουστικό υλικό που δεν μπορεί να σταλεί ηλεκτρονικά, να αποστέλλεται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Kέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, theYard.Residency.20, Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος. Οι προτάσεις θα εξεταστούν από επιτροπή και απαντήσεις θα σταλούν ηλεκτρονικά σε όλες τις προτάσεις, μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2019. Για ερωτήσεις και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο theYard.Residency@mitos.org.cy.

 

 

Έντυπο συμμετοχής20

 

 

more

Time

25th November 2019 12:00 am - 20th December 2019 11:59 pm(GMT+00:00)

Location

Παλιό Ξυδάδικο

Other Events