Συμβάντα | Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

21Μαρ(Μαρ 21)8:30 μμ30(Μαρ 30)10:00 μμΣυμβάντα | Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Event Details

«Συμβάντα»

μια παράσταση βασισμένη στις πεζές ιστορίες

του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς

από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

 

 

Πρέπει να είσαι ψύχραιμος, να ξέρεις δηλαδή να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να μην αλλάζεις διαρκώς την έκφραση του προσώπου σου. Όταν συζητάς με κάποιον και σου λέει κάτι παράλογο, να του μιλάς γλυκά και να συμφωνείς μαζί του. Όταν κάποιος λέει: «βαριέμαι», να ξέρεις ότι πίσω απ ‘ αυτό κρύβεται πάντα κάτι που έχει σχέση με το σεξ.

 

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει την πρώτη θεατρική παραγωγή του για το 2019, συστήνοντας στο κοινό το Ρώσο συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς, μέσα από τη θεατρική παραγωγή «Συμβάντα».

 

Η παράσταση “Συμβάντα” παρουσιάζει με ακρίβεια, τι έγινε κατά τη διάρκεια της σημαντικότερης μέρας στη ζωή του Αντόν Αντόνοβιτς. Το κείμενο έχει προκύψει μέσα από επεξεργασμένες πεζές ιστορίες του Χαρμς, κυρίως άνευ σημασίας, οι οποίες σαρκάζουν την ανθρώπινη κατάσταση. Ενώ ξεκινούν μάλλον λογικά και με καλές προθέσεις, σύντομα καταλύγουν στην κοιλιά του παραλόγου.

 

Ο Δανιήλ Χαρμς, σχεδόν άγνωστος μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρείται πια ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ρωσικής πρωτοπορίας, ενώ σταδιακά καταλαμβάνει μια θέση μεταξύ των σημαντικών δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1905 στην Αγία Πετρούπολη. Πρωτοεμφανίστηκε κυρίως ως ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, και το 1927 συμμετείχε στην ίδρυση της Ένωσης Πραγματικής Τέχνης (ΟΜΠΕΡΙΟΥ).

 

Στη Σοβιετική Ένωση αρχίζει να εγκαινιάζεται, από τη δεκαετία του 1920, ο Σοσιαλιστικός Ρεαλισμός και να επιβάλλεται στον καλλιτεχνικό κόσμο ως κανόνας, το 1932. Ο Χαρμς συνελήφθηκε το 1931 και το 1941, με κατηγορίες όπως “οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομη, αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών” και για “ταχυδακτυλουργίες που αποσπούν τον λαό από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού”. Το 1942 πέθανε από ασιτία, στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κρεστί του Λένινγκραντ, κατά τον αποκλεισμό της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα, επειδή τον ξέχασαν.

Ο Δανιήλ Χαρμς βιοποριζόταν από τη συνεργασία με παιδικά περιοδικά και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, ενώ τα μόνα έργα του που δεν ανήκουν στην παιδική λογοτεχνία και εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν δύο ποιήματα. Η διάσωση του έργου του οφείλεται κατά κύριο λόγο στον στενό του φίλο Γιάκοφ Ντρούσκιν, που, μετά το θάνατο του Χαρμς, με κίνδυνο της ζωής του φύλαξε επί δεκαετίες τα χειρόγραφα του μέσα σε μια βαλίτσα στο διάδρομο του κοινοβιακού διαμερίσματος όπου ζούσε.

 

H παράσταση «Συμβάντα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ‘ΘΥΜΕΛΗ’.

 

Συντελεστές:

Επί Σκηνής: Αντρέας Μακρής, Λουκία Πιερίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Mιχάλης Ασιήκκας και η φωνή του Μηνά Τίγκιλη

Σκηνοθεσία, δραματουργία, επεξεργασία κειμένων: Έλενα Αγαθοκλέους

Εικαστική στήριξη: Paravan

Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Γιότοβιτς

Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου

Κίνηση: Ελεάνα Αλεξάνδρου

Eκτέλεση παραγωγής: Kωνσταντίνα Peter

Παραγωγη ΜΙΤΟΣ

www.mitos.org.cy

 

Παραστάσεις:

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

Πρεμιέρα 21 Μαρτίου

22, 24, 25, 27, 28, 29, 30 Μαρτίου 2019 στις 20:30

Eισιτήρια 12€ και 10€

Κρατήσεις 97879793

more

Ώρα

21st ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 8:30 μμ - 30th ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 10:00 μμ(GMT+00:00)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Παλιό Ξυδάδικο

Other Events