The Yard. Residency 2014

theYard.Residency.14
Πρόγραμμα Φιλοξενιών
Θέμα: MyNeighbour

Ο γείτονας είναι ένα πρόσωπο που ζει (ή βρίσκεται) κοντά ή δίπλα σε άλλον.
Ο γείτονας μπορεί να είναι φίλος, βοηθός, αρωγός.
Ο γείτονας μπορεί επίσης να είναι αυτός/ αυτή που δεν είμαι εγώ, ο άλλος, ο διαφορετικός, ο μετανάστης, ο εχθρός, ο ύποπτος.

Το πρόγραμμα του theYard.Residency.14 αποτελείτoυν από 20 προτάσεις που προέρχοντουσαν από διαφορετικά πεδία των παραστατικών τεχνών, περισσότερο δε της Performance Art: οι 15 συμμετοχές, που ανταποκρίθηκαν στο Ανοικτό Κάλεσμα του ΜΙΤΟΣ με πρωτότυπες και πειραματικες ιδέες πάνω στο κοινό θέμα MyNeighbour και αφορούσαν νέους δημιουργούς και ομάδες, από Κύπρο και εξωτερικό. Επίσης, το πρόγραμμα συμπληρώνουν 5 special guests στο Παλιό Ξυδάδικο.

Το theYard είναι ένας ζωντανός θεσμός, που πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά και ενισχύει την ανταλλαγή και τον διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών και ενθαρρύνει την άμεση επικοινωνία με το κοινό. Το theYard.Residency.14. λειτουργεί περισσότερο ως ελεύθερη πλατφόρμα με την ενεργή δραστηριοποίηση των συμμετεχόντων. Όλες οι ομάδες/ δημιουργοί είναι ελεύθεροι να εκφραστούν καλλιτεχνικά με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμούν πάνω στο θέμα που δώθηκε, αλλά και να δράσουν υπεύθυνα ως προς την παραγωγή τους.

Το theYard.Residency.14 εντασσόταν στο πλαίσιο των τοπικών δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Songs of My Neighbours που ήδη υλοποιήθηκε από το ΜΙΤΟΣ, με εταίρους το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι και Centrum Kultury-neTTheatre από την Πολωνία και το Astragali Teatro-Eufonia από την Ιταλία.

03/04
Συνομιλίες Με Τον Εαυτό - μουσικός μονόλογος
μουσική/ερμηνεία/σκην.επιμέλεια: Δημήτρης Σπύρου – acapella solo loop
περίοδος φιλοξενίας: 4 μέρες

«Γράφω σ’ Εμένα για να γιατρέψω Εσένα. Εσύ κι Εγώ είμαστε ένα. Γράψε κι εσύ σ’ εσένα.. »
Ο Δημήτρης Σπύρου με το προσωπείο acapella solo loop προτείνει ένα μουσικό μονόλογο βασισμένο στην απλότητα της πολυμορφίας του ατόμου και στην αναζήτηση της προσωπικής έκφρασης μέσω εξωτερικών και εσωτερικών παρεμβάσεων. Μουσική από αντικείμενα της καθημερινότητας μαζί με κείμενα και «τραγούδια από ιστορίες του γείτονα».

06/04
The Amalgamation Project - συναυλία
Φωνή/Συνθέσεις: Βασιλική Αναστασίου, Κιθάρα/Εναρμόνηση τραγουδιών: Ερμής Μιχαήλ, Νέυ: Άλκης Αγαθοκλέους, Κοντραμπάσο: Νικόλας Τρύφωνος, Τύμπανα: Στέλιος Ξυδιάς
περίοδος φιλοξενίας: 2 μέρες

H Βασιλική Αναστασίου με τους συνεργάτες της παρουσιάζει το The Amalgamation Project με τραγούδια από γειτονικές χώρες που έχουν να πούν ιστορίες για όλους, τραγούδια από χώρες που αναπνέουν τον αέρα της Μεσογείου και των Βαλκανίων τα οποία διασκευάζονται με επιρροές τζαζ, με loops και ηλεκτρονικά στοιχεία. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει επίσης συνθέσεις της Βασιλικής Αναστασίου.

26/04 | special guest
Fragmented Body/Riverscapes II solo performance
Σκηνοθεσία/Χορογραφία/Εκτέλεση: Αριάννα Οικονόμου, Γραφή: Παντελής Γεωργίου, Stylist: Ανίτα Μιχαηλίδη, Εικαστικά: Eser Kececi
περίοδος φιλοξενίας: 2 μέρες

Μια σόλο παράσταση από την Αριάννα Οικονόμου βασισμένη πάνω στη έρευνα και έργο που έγινε μέσα από το ΠΙΛΟΤΙΚΟ 2012 με τίτλο Riverscapes: Body Maps/ City Maps- Nicosia
Η Παράσταση Κατακερματισμένο Σώμα είναι ένα μικρό περφόρμανς που απεικονίζει μια πόλη που έχασε τον ποταμό της και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο για να επανακτήσει την ολότητα της και την ακεραιότητα της.
Το Κατακερματισμένο Σώμα ειναι μια διαδικασία μέσα απο την φαντασία για μια εσωτερική μεταμόρφωση για την ολότητα και ακεραιότητα της πόλης. Μια παράσταση που αφορά θέματα πέραν της γεωγραφικής τοποθέτησης.

01/05 | special guest
Σώμα και Φύλο: Η επιτέλεση του φύλου στις παραστατικές τέχνες
4 Διεθνές Συμπόσιο Χορού – παραστάσεις
Κυπριακό Κέντρο Δ.Ι.Θ.
Περίοδος φιλοξενίας: 1 μέρα

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα του Χορού οργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Συμπόσιο Χορού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε Λεμεσό και Λευκωσία, με θέμα Σώμα και Φύλο: Η επιτέλεση του φύλου στις παραστατικές τέχνες, φέρνοντας στο προσκήνιο τη σχέση του χορού και των παραστατικών τεχνών με την έννοια του φύλου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές και εργαστήριο.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων και με τη στήριξη του Dance House Lefkosia, του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος, της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες.

30-31/05
Περιγραφή Εικόνας- χοροθεατρική παράσταση
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου, Κείμενο: Heiner Müller, Ερμηνεία: Julia Brendle και, Μάριος Κωνσταντίνου, Ήχος: Πάνος Παρτζής, Χώρος: Αλέξανδρος Χριστοφίνης
Περίοδος φιλοξενίας: 5 days

H παράσταση είναι βασισμένη στο κείμενο του Heiner Muller, Bildbeschreibung (Description of a Picture or Explosion of a Memory). Ο συγγραφέας το περιγράφει ως: “…ένα τοπίο στην άκρη του θανάτου. Η πλοκή θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, αφού οι επιπτώσεις ανήκουν στο παρελθόν, η έκρηξη μιας ανάμνησης σε μια άγονη δραματική μορφή.” Σε σχέση με το θέμα “My Neighbour” θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το κείμενο για να δείξουμε την απουσία της ιδέας του “γείτονα”, μέσα σε αυτό το μετα-τοπίο – το αποτέλεσμα μιας κατεδαφισμένης κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το κείμενο θα διαβαστεί, θα διαμελιστεί, θα εκφραστεί μέσω κίνησης και θα ερμηνευτεί μέσω τοπίου. Το κείμενο θα προσεγγιστεί, διαμέσου αυτής της ιδέας, από τρείς διαφορετικές πρακτικές: χορού, θεάτρου και αρχιτεκτονικής, και έτσι η παράσταση θα δημιουργηθεί από τα σημεία όπου οι διασταυρώνονται οι τρείς αυτές πρακτικές.

07/06
Φωνητική με τραγούδι στα Ελληνικά και Τουρκικά/χορωδία- δίωρο μουσικό εργαστήρι
Βασιλική Αναστασίου και Κυριάκος Σωφρονίου

Διαδραστικό φωνητικό εργαστήρι διδαχής τραγουδιών με κοινές μελωδίες, στην ελληνική και τουρκική γλώσσα. Για ηλικίες από 10-100. Δέν προϋποθέτει γνώση των δύο γλωσσών, ούτε εμπειρία στο τραγούδι αλλά ούτε και μουσικές γνώσεις. Όλοι ευπρόσδεκτοι.

Το Meet the other side (meettheotherside.com) είναι μία πλατφόρμα όπου μέσω διαδραστικών εργαστηρίων τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι συνυπάρχουν και συνδημιουργούν σε ένα ουδέτερο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της ιδέας αυτής, δρα και το συγκεκριμένο εργαστήρι.

14-15-16/06
FLAT 102 θέατρο/performance
Κείμενο/ Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία: Άννα Σκορδή, Μουσική/ Σχεδιασμός ήχου/ Ερμηνεία: Mike Fener, Συμμετέχουν: Rikki Edelstein, Adi Omesy, Aδάμος Φιάκκας, Κοστούμια: Μενέλαος Θεοδoσιάδης - by theom., Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης, Κατασκευή σκηνικού: Άγις Λειβαδάς, Συντονισμός παραγωγής: Camille Legeleux, Συνδιοργανωτής Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος.

Η Ά. είναι Κύπρια, έγκυος, μόνη. Ζει με την γάτα της στο Flat 102. Γείτονες της στο 103 είναι ένα αγαπησιάρικο ζευγάρι Ισραηλινών και στο 101 μια μικροβιοφοβική Ελληνίδα φοιτήτρια. Στο από πάνω διαμέρισμα, προσφάτως αφηχθής, ένας Πολωνός μποξέρ-οικονομικός μετανάστης.
Η Ά κρατά αποστάσεις από τους γείτονες της. Την ενοχλούν μυρωδιές από φαγητά που δεν ξέρει, μουσικές με λόγια που δεν καταλαβαίνει, θόρυβοι από συνήθειες που της φαίνονται περίεργες...
Η παράσταση προσεγγίζει την έλλειψη ιδιωτικότητας, ταυτόχρονα και την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων σε μια σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία. Θίγει τα στερεότυπα που προκύπτουν οταν κάποιος παραμένει ξένος/άγνωστος και τις ιδέες που καταρρίπτονται όταν η ανάγκη φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Performance με έναν ηθοποιό, ένα σχεδιαστή ήχου και ένα προτζέκτορα...

27-28-29/06
Δεσποινίς Μαργαρίτα - θέατρο
Ηθοποιοί: ‘Ελενα Καλλινίκου/ Μαρίνα Μακρή, Δραματουργία: Έλενα Καλλίνικου/ Μαρίνα Μάκρη, Σκηνοθεσία: Μάριος Ιωάννου, Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Εβίτα Ιωάννου, Κινησιολογία: Στέφανη Μάκρη, Φωτογράφος: Στέλιος Καλλινίκου, Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Μιχαήλ
Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι ένα σατιρικό θεατρικό έργο του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάϋντε. Γράφτηκε το 1978 και αφορά την εξουσία σε μια εποχή δικτατορίας στην χώρα του συγγραφέα.
Ένας μονόλογος πλήρης καυστικός η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι μια πολιτική αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας ενώ έμμεσα διαπραγματεύεται το πρόβλημα της παιδείας. Παρ’όλα αύτα η ηρωίδα δεν θίγει το πρόβλημα, αλλά με τη δική της μέθοδο το λύνει αποκαλύπτοντας το μεγάλο μυστικό.

26/07
Neighbour expanded cinema – film performance
Concept and performed by: Renee Vaughan Sutherland

Η καλλιτέχνις, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της στο theYard.Residency.14, θα δημιουργήσει

ένα ιδιότυπο χάρτη με πληροφορίες από τη γειτονιά του Παλιού Ξυδάδικου: θα καταγράψει τα ‘’δακτυλικά αποτυπώματα’’ σπιτιών και εμπορικών καταστημάτων του Ιστορικού κέντρου της Λεμεσού. Η Sutherland θα επεξεργαστεί κινηματογραφικά το υλικό και θα το παρουσιάσει στις 26 Ιουλίου, σε συνεχόμενες προβολές με 3 προτζέκτορες 16mm και ζωντανή δράση.

02-03-04/09
αpproxi-mate (in three phases): Can you feel me? Can you hear me? Can you see me? performance art
Μαριλένα Κυριάκου και Χριστίνα Γεωργίου, Φωτογραφία: Νικόλας Μελής

Η Μαριλένα Κυριάκου και η Χριστίνα Γεωργίου παρουσιάζουν τρία έργα Performance Art και ένα εντατικό βιωματικό εργαστήρι με γενικό τίτλο αpproxi-mate (in three phases): Can you feel me? Can you hear me? Can you see me? Οι καλλιτέχνες εξετάζουν την έννοια του «γείτονα» μέσα από πράξεις συνύπαρξης και παράλληλα με τη χρήση των αισθήσεων, ως εργαλεία για την αναζήτηση του «άλλου». Σε αυτή τη ζωντανή διαδικασία, μαζί με τους καλλιτέχνες μπορεί να βρεθεί συμμέτοχο και το κοινό.

05-06-07/09
αpproxi-mate (in three phases): Can you feel me? Can you hear me? Can you see me? εργαστήρι
Μαριλένα Κυριάκου και Χριστίνα Γεωργίου

Το εργαστήρι συνδυάζει μια σειρά πρακτικών ασκήσεων της Performance Art, ως μια σκεπτόμενη μορφή τέχνης που υπάρχει ανάμεσα στην εικόνα και την πράξη. Στόχος είναι η δημιουργία μιας εμπειρικής αντίληψης μέσα από βιωματικές διαδικασίες που αφορούν τον εαυτό σε σχέση με το «άλλο». Χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του πεδίο αντίληψης, θα προσεγγίσει το «άλλο», υπολογίζοντας παράλληλα τον χώρο ή τον τόπο στον οποίο συνυπάρχουμε. Στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει τους συμμετέχοντες σε μια πιο εσωτερική προσέγγιση, προκειμένου να επανεξετάσουν την «τοποθέτηση» του Εαυτού σε σχέση με το Άλλο.

12-13/09
Ο Πάνω και ο Κάτω εικαστική performance
Χορευτές: Ροδούλα Κουλιαμπέρη και Χρίστος Κισσάς, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Παπακυριακού και Παναγιώτα Ηροδότου, Μουσική επιμέλεια: Χρίστος Κισσάς και Hani, Visuals: Χριστίνα Παπακυριακού
Περίοδος φιλοξενίας: 4 μέρες

Η ομάδα προσεγγίζει το θέμα του γείτονα παίρνοντας ως αφορμή ένα παιδικό παραμύθι “Ο Πάνω και ο Κάτω”. Η έρευνα θα στηρίζεται στην παρατήρηση της αντίδρασης πάνω σε ένα ερέθισμα. Μελετώντας και αναλύοντάς το μέσα από τον χρόνο και τον τρόπο αντίδρασης, σωματικά, εγκεφαλικά και συναισθηματικά

23-24-25/09
AJIMA performance
Marc Philipp Gabriel, Maija Karhunen and Friederike Meese
Περίοδος φιλοξενίας: 4 μέρες

ΑJIMA είναι ένας χαρακτήρας επί σκηνής ο οποίος ταλαντεύεται ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο, το ιδιωτικό και το δημόσιο, το καθημερινό και το θεατρικό. Στη διάρκεια του κομματιού, η αβεβαιότητα της κλονισμένης μας ταυτότητας αλλά και των ρόλων μας, οι εικασίες μας προς τους άλλους κατά τις κοινωνικές συναναστροφές γίνονται μια έκθεση ζωής, τους ρίχνεται φως, και επεξεργάζονται σε μια συλλογική ιεροτελεστία. Ο αυτοαναφερόμενος χαρακτήρας AJIMA εναλλάσσεται και μετατοπίζεται ανάμεσα στο να εμφανίζεται και να κρύβεται, να ψεύδεται ή να λέει την αλήθεια, να κοιτάζει ή να τον κοιτάζουν.
Το πρότζεκτ ΑJIMA ξεκίνησε όταν ο Μαρκ προσέγγισε τη Μάγια, μια περφόρμερ με αναπηρικές δυσκολίες, για να συνεργαστούν έτσι ώστε να ανεβάσουν ένα freak show. Από την αρχή όμως της διαδικασίας αντί αυτού, προέκυψε καθαρά το εξής ερώτημα: τί είναι αυτό που διακυβεύεται όταν, λίγο ή πολύ, απερίσκεπτα κάνουμε εικασίες και ρίχνουμε προβλέψεις ο ένας στον άλλο και στους εαυτούς μας, βασισμένες στην εμφάνιση ή τις υποθετικές ταυτότητες; Στην AJIMA, οι επιθυμίες μας να μας δουν να είμαστε ή να κάνουμε κάτι και να δούμε κάποιον να είναι ή να κάνει κάτι, συνεχώς και συνεχόμενα αναδιαπραγματεύονται.

27-28/09
Καφεδάκι; διαδραστικό δρώμενο
Εύα Κοραή / bytheway productions
Περίοδος φιλοξενίας: 3 μέρες

Γλυκύς, μάλλον γλυκύς, μέτριος ή σκέττος; Αφράτος, μελένιος, με καΐμάκκι ή χωρίς…
Όπως κι αν προτιμάτε τον δικό σας καφέ, θα θέλαμε να ακούσουμε τις σκέψεις και απόψεις σας σε σχέση με το πώς οι Κύπριοι έπιναν κι ακόμη πίνουν τον καφέ τους. Είναι ο καφενές ανδρική υπόθεση; Το διάβασμα του καφέ είναι γυναικεία; Ξέρατε πως ο Deniz μπορεί να σας πει τον καφέ μέσω Skype; Τέτοιες μικρές πληροφορίες και άλλα στερεότυπα καταγράφονται και ίσως καταρρίπτονται σε μια διαφορετική εικαστική έκθεση που επιζητά τη συμμετοχή σας.

12-13-14/12
Stomach Rumbling-s χορός
Ιδέα: Αριάνα Μαρκουλίδου, Ανάπτυξη ιδέας: Αριάνα

Μαρκουλίδου, Πάνος Μπάρτζης, Σχεδιασμός ήχου: Πάνος Μπάρτζης, Bytheway productions
Διάρκεια φιλοξενίας: 10 μέρες

Παρουσίαση του δεύτερου μέρους του έργου σε εξέλιξη. Έχοντας ήδη εξερευνήσει ένα λεξιλόγιο κίνησης και ήχου κατά τη διάρκεια του πρώτου Αrtist Residency στη Στέγη Χορού Λεμεσού το Σεμπτέμβριο, ετοιμαζόμαστε να επεκτείνουμε αυτή μας την αναζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις παρατηρήσεις του κοινού, όσο και τις προσωπικές μας σκέψεις και διαπιστώσεις. Ανάπτυξη της σχέσης/βαθμού εξάρτησης της κίνησης με τον ήχο. Διερεύνηση της δραματουργικής σύνδεσης της πιο πάνω σχέσης. Έμφαση στην αλληλεπίδραση του ήχου με το συναίσθημα και τη φυσιολογία του ατόμου. Ένας οπτικοακουστικός διάλογος που εμπλέκει πνευματικά και σωματικά όλους τους παρευρισκόμενους στο χώρο.

20-21/12
Κυπριακά Λαΐκά Παραμύθια - αφήγηση
Σκηνοθεσία/κίνηση: Γιολάντα Χριστοδούλου, Δημήτρης Σπύρου, Ερμηνεύουν: Γιολάντα Χριστοδούλου, Oya Akin, Μουσική επί σκηνής: Δημήτρης Σπύρου, Φωτισμός: Γιάγκος Χατζηγιάννης
Διάρκεια Φιλοξενίας:5 μέρες
Ένα κυπριακό λαΐκό παραμύθι για όλες τις ηλικίες, καταγραμμένο από το λαογράφο Νέαρχο Κληρίδη, ζωντανεύει με ευκαιρία το πρόγραμμα Songs of my Neighbours που διοργανώνει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος. Τρία ξεχασμένα ανιτκείμενα, το τσεντίν, το παλιοσκούφιν τζαι η κουτσόππαλα, γίνονται αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, ένα συναπάντημα ηρώων, μια περιπέτεια πλούσια σε εικόνες και μεταφυσικά γεγονότα δοσμένα με απλότητα χαρακτηριστική των Κυπρίων μιας άλλης εποχής,μετά απο έρευνα που έγινε για κοινά λαΐκά παραμύθια ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά.

                Διεύθυνση γραφείου:

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος

Διεύθυνση Παλιού Ξυδάδικου:

Γενεθλίου Μιτέλλα 34,

3036 Λεμεσός, Κύπρος

      Τηλέφωνο:

(+357) 99 985232