Ηρω-ϊσμοι (Hero-isms)

 ‘’Hρω-ισμοί’’

διετές project του επίσημου προγράμματος της

Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017

από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Ο ΣΚΙΠΙΩΝ ενώ οι στρατιώτες του αλάτι σκόρπιζαν

στης Καχηδόνας τα συντρίμμια και τα πτώματα βουνό

Απήγγελλε Όμηρο ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΜΕΡΑ κι έκλαιγε

Το είδε ο Πολύβιος ο Ιστορικός

Εμείς πότε είδαμε νικητή να κλαίει

                        Χαϊνερ Μύλλερ (μφρ. Ελένη Βαροπούλου)

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017 με το διετές καλλιτεχνικό project ‘’Ηρω-ισμοί’’ σε συνεργασία με το Grotowski Institute στην Πολωνία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Wroclaw 2016. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διαπολιτισμικής ευαισθησίας μέσα από την ενσυναίσθηση και την κατανόηση για τον Άλλο. Οι δράσεις των ‘’Ηρω-ισμών’’ σχεδιάστηκαν ώστε να ενθαρρύνουν την κινητικότητα, την ανταλλαγή και τον κοινωνικό διάλογο, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Πρόγραμμα δράσης ‘’Ηρω-ισμών’’:

Παρουσίαση του προγράμματος

Την 1η Μαρτίου 2016, στην Παλιά Ηλεκτρική Πάφου, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος ‘’Ηρω-ισμοί’’ από την Συντονίστρια του προγράμματος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, Έλενα Αγαθοκλέους μαζί με τον Λούκας Βαλέβσκι, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΜΙΤΟΣ. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου ‘’Songs of My Neighbours’’, Culture ευρωπαϊκό θεατρικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2013-2015 και η προβολή του ντοκυμαντέρ ‘’Songs of My Neighbours’’ (ΜΙΤΟΣ/2015, 50’).

Ως παράλληλη δράση της παρουσίασης των ‘’Ηρω-ισμών’’ συμμετείχε το εικαστικό project της Κωσταντίνας Peter ‘’me@t’’, ένα εικαστικό σχόλιο με πολυμέσα και ζωντανή δράση για τη ζωή τεσσάρων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Με πρωινές παραστάσεις

για σχολεία και απογευματινή παράσταση ανοικτή στο κοινό.
Δημιουργική ομάδα: Κωνσταντίνα Peter (Σκηνοθεσία/ Ιδέα), η μαθήτρια Αλεξία Λεωνίδα (Eρμηνεία), Τζούλια Γεωργιάδου (Εγκατάσταση), Δημήτρης Σπύρου (Μουσική παραγωγή), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Κωνσταντίνα Peter (Video), Λούκας Βαλέβσκι (Τεχνική Υποστήριξη).

  2. Ήμουν η Λυσιστράτη_Εκτός (από τον Μούτταλλο στα Δημοτικά Μπάνια)

«...κατεβαίνω τις κερκίδες, τρέχω, φωνάζω, σπρώχνω, ανεβαίνω στη σκηνή, με χειροκροτεί το κοινό, είμαι ένα παλιό αστείο που βαρέθηκα να με ακούω τόσα χρόνια ίδιο και ίδιο, ίδιο...»

Η παράσταση «Ήμουν η Λυσιστράτη», ένα κείμενο για την σκηνή του Λεμεσιανού συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου, εμφανίζει τη Λυσιστράτη στο σήμερα να μιλά για την αποτυχία της να σταματήσει τον πόλεμο, τη βία, τον πόνο. Την 1η Ιουλίου 2016 παρουσιάστηκε το ‘’Ήμουν η Λυσιατράτη_Εκτός’’ σε μια νέα εκδοχή προσαρμοσμένη στην υπό ανάπλαση πλατεία του Μουττάλλου και το ίδιο βράδυ προβλήθηκε οπτικογραφημένα στην επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή των Δημοτικών Μπάνιων στην Κάτω Πάφο.
Το ΜΙΤΟΣ μέσα από τη συγκεκριμένη δράση συμβάλλει στο διάλογο για τα τραύματα και τις αρνήσεις μας ως κληροδοτήματα πολέμου. Στην απομονωμένη περιοχή του Μουττάλλου, μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάφου, η πλατεία σε κατάσταση ανάπλασης μοιάζει ως μία προσπάθεια για να βρει την ταυτότητα και τη χρήση της. Οι κάτοικοι της κοινότητας, πρόσφυγες Ελληνοκύπριοι, κυρίως λόγω της προσωρινότητας της διαμονής τους ακόμα αναζητούν τη σχέση τους με τον τόπο. Η συνάντηση, η αποδοχή και η συλλογική έκφραση παραμένουν ανάγκες σε ‘κρίση’. Μπορεί άραγε ο δημόσιος χώρος να ξαναβρεί τη λειτουργία του.

Δημιουργική ομάδα: Λούκας Βαλέβσκι (Σκηνοθεσία). Αντώνης Γεωργίου (Συγγραφέας). Κωνσταντίνα Peter (Δραματουργός). Κωνσταντίνος Τσιώλης, Λούκας Βαλέβσκι (Μουσική). Αριάνα Μαρκουλίδου (Κίνηση). Μυρτώ Σαρμά (Κοστούμια). Μαρίνα Μανδρή, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλινίκου και Μαρίνα Μακρή (Ηθοποιοί). Έλενα Αγαθοκλέους, Λούκας Βαλέβσκι, Κωσταντίνα Peter (Επιμελητές της εκδήλωσης).

3.“Πέρσες του Αισχύλου: Ο Χορός” και καλλιτεχνικό

Residency στο πλαίσιο της Ε.Π.Π. Wroclaw 2016
Καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και Πολωνία συναντιούνται σε καλλιτεχνικό residency στο Grotowski Institute στην Πολωνία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύσουσας Wroclaw 2016 τον Σεπτέμβριο του 2016 για να δουλέψουν πάνω στα Χορικά της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ‘’Πέρσες’’ του Αισχύλου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο θρήνο του Άλλου, των εχθρών, των ηττημένων Περσών μέσα από το αρχαίο λυρικό μέτρο των Χορικών στην αρχαία ελληνική. Η βαθιά θλίψη του αντρικού Χορού είναι προφανής, στην αρχή εμφανίζεται ως ανησυχία για την ήττα των περσικών στρατευμάτων και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται πως όλα έχουν χαθεί.
Μέσα από τους ‘’Πέρσες’’, ο Αισχύλος επιτρέπει στο Αθηναικό κοινό, στους νικητές, να μοιραστούν τη συλλογική θλίψη. Γιατί σε ένα πόλεμο κανένας δεν κερδίζει.

Το “Πέρσες του Αισχύλου: Ο Χορός” έχει πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου στο Wroclaw, Grobla στο Grotowski Institute, 23 Σεπτεμβρίου στο Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου, 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Δημιουργική ομάδα: Λούκας Βαλέβσκι (Καλλιτεχνική επιμέλεια). Γιώργος Ονησιφόρου, Στέφανος Φίλος, Mieczyslaw Litwinski, Daniel Monski, Λούκας Βαλέβσκι (Ηθοποιοί, Μουσικοί). Κωνσταντίνος Μελίδης (Έρευνα). Έλενα Kotasvili, Αλέξης Βαγιανός (Εικαστική επιμέλεια).

4. Οι Πέρσες του Αισχύλου

“Πέρσες’’ του Αισχύλου
Τελευταία δράση του διετούς project “Hρω-ισμοί’’

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017
από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

(…) δεν θα προδώσουμε στις μαύρες ώρες τους,
αυτούς που πιο πολύ αγαπάμε
(Ατόσσα, Πέρσες του Αισχύλου)

Με τη θεατρική παράσταση “Πέρσες’’ του Αισχύλου ολοκληρώνεται το διετές project “Hρω-ισμοί’’ του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, που συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Στον ανακαινισμένο χώρο Αττικόν θα παρουσιαστεί μια σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου δράματος, σε σκηνοθεσία του Λούκα Βαλέβσκι.
Οι "Πέρσες" είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική τραγωδία,

καθώς επίσης και το μόνο σωζόμενο έργο βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα. Πραγματεύεται ο θρήνος των Περσών, όταν πληροφορούνται την συντριπτική ήττα τους από τους Έλληνες. Ο Αισχύλος υπερβαίνει τα ιστορικά πλαίσια προβάλλοντας τα θέματα της ύβρεως, του δικαίου, του πολέμου. Τιμά τους νικητές και ταυτόχρονα οικουμενοποιεί τη φρίκη.

Η αληθινή καταστροφή του πολέμου εξατομικεύεται μέσα από τη βασιλική οικογένεια (η αλαζονεία του νεαρού Πέρση βασιλιά Ξέρξη που καταστρέφει τον λαό του, η λύπη της μητέρας και βασίλισσας Ατόσσας, ο τρόμος του νεκρού πατέρα και βασιλιά Δαρείου) και αντανακλάται μέσα από το τραγούδισμα και τον πόνο του Χορού. Η παράσταση παρουσιάζει τη ‘διαδρομή’ του Ξέρξη, ενώ παράλληλα εστιάζει στην άνευ όρων αγάπη της Ατόσσας προς τον γιό της, την οδύνη της στην υποψία του χαμού του αλλά και την πλήρη αποδοχή του πίσω στο παλάτι.

Στον πόλεμο κανένας δεν κερδίζει και στην παράσταση “Πέρσες’’ πέρα από τον θρήνο συζητιούνται οι συνέπειες του. Οι “Πέρσες’’ λειτουργούν σαν μια υπενθύμιση για την ατομική
ευθύνη και πως αυτή έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη εικόνα της κοινωνίας μας σήμερα.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/ κίνηση - Λούκας Βαλέβσκι , Δραματουργική επεξεργασία/ απόδοση/ β. σκηνοθέτης - Κωσταντίνα Peter , Έρευνα - Κωσταντίνος Μελίδης , Σκηνικός χώρος - Έλενα Κοτασβίλη και Αλέξης Βαγιανός , Κοστούμια - Μυρτώ Σαρμά , Μουσική - Λούκας Βαλέβσκι σε συνεργασία με τους μουσικούς, Video – Χρίστος Γεωργίου, Σχεδιασμός φωτισμού: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Συμμετέχουν: Προκόπης Αγαθοκλέους (Ξέρξης), Στέφανη Χαρίτου (Ατόσσα), Μιχάλης Ασιήκας (Κορυφαίος), Γιώργος Ονησιφόρου (Aγγελιοφόρος) και ο Αντώνης Κατσαρής (φωνή Δαρείου). Χορός: Mieczyslaw Litwinski, Daniel Monski, Στέφανος Φίλος, Ηλίας Σωφρονίδης.

Πληροφορίες:
Παραστάσεις 28 και 29 Απριλίου 2017
Αττικόν, στην Πάφο
Είσοδος 10€ - Δωρεάν η είσοδος κάτω των 18 χρόνων
Στις 19:30
Τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεων 99 985232 / 97 879793
Facebook: Hero-isms Ηρω-ισμοί