Το Παλιό Ξυδάδικο

Σήμερα

Το Παλιό Ξυδάδικο είναι η έδρα του Κέντρου και το κύριο σημείο δράσης της θεατρικής ομάδας ΜΙΤΟΣ. Πέραν των ετήσιων θεσμών καλλιτεχνικής δραστηριότητας που καθιερώθηκαν από το Κέντρο, το Παλιό Ξυδάδικο είναι επίσης σχεδόν οργανικά συνδεδεμένο με την θεατρική δράση της ομάδας, αφού οι περισσότερες θεατρικές παραγωγές γεννήθηκαν μέσα από τον χώρο αυτό.

Βρίσκεται στο παραδοσιακό κέντρο της Λεμεσού, κοντά στο παλιό λιμάνι και το Μεσαιωνικό Κάστρο, κρυμμένο σχεδόν ανάμεσα στην έντονη καθημερινή ζωή που το περιβάλλει. Σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Λεμεσού, προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό, μέσα από ένα συνεχές πρόγραμμα δικών του δράσεων αλλά και φιλοξενιών, σχεδόν καθημερινά, λόγους για να το επισκεφτούν. Θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, 

 

ζωντανή μουσική, προβολές, αναλόγια, εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, συμπόσια και πολλές άλλες δράσεις βρίσκουν στέγη στο εσωτερικό του.Το Παλιό Ξυδάδικο ως χώρος φιλοξενίας είναι ανοιχτός σε διάφορους καλλιτέχνες και ομάδες, από όλα τα πεδία των τεχνών, σε οργανισμούς και φορείς από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό.

Ιστορία

Το ισόγειο κτίριο με τον αριθμό 34, στον πεζόδρομο Γενεθλίου Μιτέλλα, με χαρακτηριστική την πετρόχτιστη αρχιτεκτονική του και τις εσωτερικές αψίδες, κατατάσσεται στα διατηρητέα κτίρια της παραδοσιακής γειτονιάς. Ενώ ο χώρος του σήμερα περιορίζεται στα 120 τ.μ., κάποτε επικοινωνούσε εσωτερικά με τα γειτονικά του χτίσματα που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του ως εργαστήρι, αφού κατά  την διάρκεια, σχεδόν ολόκληρου

του 20ου αιώνα, υπήρξε εργαστήριο παραδοσιακής παρασκευής κονιάκ και αργότερα ξυδιού, τα γνωστά στην πόλη της Λεμεσού “Ξύδια του Αργυρίδη”. Εξού και το όνομα Παλιό Ξυδάδικο.

Μετά από σταδιακή αναπαλαίωση από τα μέλη του Κέντρου, το 2007 μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο τεχνοχώρο, με δικό του εξοπλισμό, διατηρώντας φυσικά την παραδοσιακή του αισθητική. Η αρχιτεκτονική και η μυρωδιά του εσωτερικού του, η ενέργεια και η ζεστή πέτρινη ατμόσφαιρά του, η καταπληκτική ακουστική που διαθέτει και γενικώς οι αμέτρητες λειτουργείες του ανοικτού άδειου χώρου, μετάτρεψαν το Παλιό Ξυδάδικο σε ένα πεδίο ανεξάντλητων καλλιτεχνικών επιλογών και δυνατοτήτων.

 

                Διεύθυνση γραφείου:

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος

Διεύθυνση Παλιού Ξυδάδικου:

Γενεθλίου Μιτέλλα 34,

3036 Λεμεσός, Κύπρος

      Τηλέφωνο:

(+357) 99 985232