theYard.Residency.17

Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει για 7η συνεχόμενη χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, theYard.Residency.17, που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017, στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

H  φετινή διοργάνωση προτείνει μια πιο συγκεκριμένη δομή του προγράμματος χωρισμένο σε κατηγορίες για καλύτερη υποστήριξη των συμμετεχόντων ως προς την φιλοξενία, προβολή, καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και επικοινωνία με το κοινό:

Κατηγορία Πρεμιέρα: αφορά προτάσεις στις οποίες το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ θα λειτουργήσει ως συμπαραγωγός. Στις συμμετοχές αυτές ο χώρος και ο εξοπλισμός του Παλιού Ξυδάδικου παραχωρείται για ένα μήνα πρόβες, για την Πρεμιέρα της παράστασης και για 2 επιπλεόν παραστάσεις.

Κατηγορία Residency: αφορά προτάσεις για τη δημιουργία νέων έργων με τη στήριξη μέντορα στα πεδία του θεάτρου, χορού, performing art, μουσικής, εικαστικών project. Η διάρκεια της φιλοξενίας είναι για μία βδομαδα και την 7η μέρα ο δημιουργός παρουσιάζει την δουλειά του στο κοινό ή σε ομάδα κοινού που θα επιλέξει, με συζήτηση στο τέλος της παρουσίασης.

Κατηγορία 24hr shot: αφορά καλλιτεχνικές δράσεις από τα πεδία της μουσικής, λογοτεχνίας, θεάτρου, χορού κλπ. Μια ευκαιρία για πειραματισμό, αλλά και παρουσίαση πιο ολοκληρωμένων ιδεών. Οι δημιουργοί θα έχουν στη διάθεση τους το Παλιό Ξυδάδικο για 24 ώρες .

Πρόγραμμα Συμμετοχών theYard.Residency.17

(Ομάδα Επιλογής: Μαρία Κυριάκου – Σκηνοθέτης, Ελεάνα Αλεξάνδρου – Performance Maker, Κωνσταντίνα Peter – Θεατρολόγος/ Δραματουργός, Λούκας Βαλέβσκι - Σκηνοθέτης /Διευθυντής Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ)

1.

Residency – visual art | διαδραστική εγκατάσταση

03.02 | 19:30

Mesh spatial design studio

Παράλληλες Πόλεις

Οι Παράλληλες Πόλεις είναι μια διαδραστική εγκατάσταση, η οποία έχει ως σκοπό τον προβληματισμό και την δημιουργία διαλόγου γύρω από την ανάπτυξη της Λεμεσού την τελευταία δεκαετία. Η εγκατάσταση είναι βασισμένη στο μανιφέστο του στούντιο, το οποίο ερευνά και ‘προκαλεί’ ιδέες και ορισμούς ταυτότητας, πεποιθήσεων και προκαταλήψεων μέσω της αρμονικής συνύπαρξης και χρήσης σχεδιασμού και σύγχρονης τεχνολογίας.

Το Παλιό Ξυδάδικο χωρίζεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο χώροι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα δύο τμήματα της εγκατάστασης, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να επιλέξουν μεταξύ ανάπτυξης ή διατήρησης. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προβολής και χαρτογράφησης, εστιάζοντας στο ερώτημα κατά πόσον οι νέες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού έχουν βελτιώσει την πόλη ή έχουν επισκιάσει τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Συντελεστές : Aρχιτέκτονας/καλλιτέχνης- Aντώνης Στυλιανού, Αρχιτέκτονας/urban designer – Αντρέας Παπαλλάς, Mέντορας- Έλενα Κοτασβήλι

Πληροφορίες – 99 209751

Διάρκεια φιλοξενίας – 5 μέρες

 2.

Residency – performance Lecture

12.02 | 18:00

Ρoδιά Βόμβολου

Under-standing dramaturgy

To «Under-standing dramaturgy» είναι μια performance lecture που δημιουργήθηκε ως μια απόκριση στην θεωρητική ερεύνα πάνω στην δραματουργία του σύγχρονου χορού. Ξεκινώντας από την αντίληψη του κοινού για το τι μπορεί να είναι δραματουργία, αποπειράται με την βοήθεια του θεωρητικού λόγου αλλά και με χιούμορ, να φωτίσει πτυχές της δραματουργίας. Ταυτόχρονα το σώμα της performer-ερευνήτριας λειτουργεί ως σημαίνον στοιχείο στην σκηνή, θέτοντας ερωτήματα για το πρόσωπο του δραματουργού.

Πρόκειται για ένα work in progress που θα πάρει την πρώτη παρουσιάσιμη μορφή του μέσα από το theYard.Residency.17.

Την παράσταση θα ακολουθήσει ένα οργανωμένο feedback session βασιζόμενο στην μέθοδο του Πανεπιστημίου Das Τheatre (Άμστερνταμ).

Συντελεστές: Σύλληψη/έρευνα/επι σκηνής- Ροδιά Βόμβολου , Καλλιτεχνικός συνεργάτης- Ελένη Αναστασίου, Mέντορας- Ελεάνα Αλεξάνδρου

Κρατήσεις – 99818208

Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες
3.

Πρεμιέρα – Θέατρο

04.03| 18:00 (ανοικτή πρόβα- δήλωση ενδιαφέροντος στο wieland@lookinglately.com)

28,29.03 | 20:30 (παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο)

31.03| 18:00 (συζήτηση στο Παλιό Ξυδάδικο)

Achim Wieland

Egoland

«Υπάρχουν στιγμές του Εγώ, και υπάρχουν στιγμές του Εμείς. Εποχές στις οποίες ασχολούμαστε με την κοινότητα, και εποχές στις οποίες η πίστη στην ατομικότητα καθορίζει το πνεύμα των καιρών ». Σήμερα, κάνουμε χώρο για τον ναρκισσιστή στην πιο ακραία του μορφή, προωθώντας και ενισχύοντας τον με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την mainstream κουλτούρα.

Η performance «Egoland.» είναι μία Σουηδική- Κυπριακή- Γερμανική συνεργασία, υπό τη διεύθυνση του Achim Wieland, η οποία ερευνά το περίπλοκο μας «Εγώ» και τις λεπτές απρόσωπες και παγκόσμιες δυνάμεις που μας αφήνουν εκτεθειμένους και ευάλωτους σε κάθε νέο δόγμα, πολιτικό κίνημα, θρησκεία, λαϊκή γνώμη ή ηρωική φιγούρα. Πού είναι το όριο στο οποίο δεχόμαστε καταπιεστική συμπεριφορά, χάνοντας την ατομική ελευθερία για τα εθνικά συμφέροντα, δικαιολογώντας στο τέλος και τις πιο αποτρόπαιες πράξεις της αδικίας και της βίας;

Η devised performance, αμφισβητεί τα κίνητρα και τις επιλογές μας να ζούμε ως πολίτες με κρίση ή να παραμένουμε σώματα μιας σιωπηλής μάζας, παλλόμενοι στους ρυθμούς των ισχυρών δυνάμεων που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, συμμετέχοντας, ή απαντώντας σε αυτούς.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία/Δραματουργία- Achim Wieland, Performer/Συνεργάτης- Martin Nick Alexandersson, Κείμενο σε συνεργασία με καλλιτεχνική ομάδα, Δραματουργία/Σύμβουλος- Μάριος Ιωάννου, Έρευνα/ Δραματουργία/ Στήριξη- Ράνια Ιακώβου, Σύμβουλος κειμένου- Isabel Evers, Σκηνικό- Achim Wieland, Κουστούμια- Martin Nick Alexanderson, Μουσική- Per- Linus Westberg/Timmie Stranberg, Hair/Styling- Μάριος Νεοφύτου.

Πληροφορίες- 96 537113

Κρατήσεις- wieland@lookinglately.com

Διάρκεια φιλοξενίας- 1 μήνας

4.

24shot – μουσική

06.05 | 20:30

Δημήτρης Σπύρου

Acapella solo loop : YΠΟ-ΠΟΙΗΣΗ

Acapella solo loop είναι το προσωπικό μουσικό εγχείρημα του Δημήτρη Σπύρου. Αναζητώντας έναν απλοποιημένο τρόπο σκέψης προς την κατεύθυνση της προσωπικής του έκφρασης, η καλλιτεχνική του δημιουργία εστιάζει πάνω στη φωνή ως αυτόνομο μουσικό όργανο, ως πηγή ρυθμού και μελωδίας και τα βιώματα ως κύρια πηγή έμπνευσης. Το 2013 κυκλοφόρησε την πρώτη του ατομική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ανησυχίες ενός ήρεμου μυαλού». Με αφορμή την νέα του δισκογραφική απόπειρα, προτείνει μία παράσταση-δράση βασισμένη στην τελετουργικότητα της επανάληψης, σε πειραματισμούς με beats, samples, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, στίχους και επιλεγμένα ποιήματα.

Συντελεστές: Μουσικός- Δημήτρης Σπύρου

Kρατήσεις – 99 098255

Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες

5.

Residency – θέατρο

28.05|20:30

Eλένη Αναστασίου

Magdalenes’ project

5 γυναίκες αφηγούνται μια ιστορία. Κατηγορούνται ως ανήθικες από μια κοινωνία που θεωρεί την σεξουαλικότητά τους αμαρτία.
Ιστορίες εμπνευσμένες από τα γυναικεία άσυλα, γνωστά και ως
«Πλυντήρια των Μαγδαληνών»

που φυλάκιζαν γυναίκες προς παραδειγματισμό. Η γυναικεία σεξουαλικότητα θεωρείται παραβατική όταν ξεπερνά τα κοινωνικά πρέπει, όταν η ελευθερία παύει να είναι επιλογή και είναι απλώς προκλητική. Όχι μόνο στην Ιρλανδία του τότε αλλά και στην κάθε κοινωνία του σήμερα. Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός εβδομαδιαίου workshop devised theater που στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό, ιστορικά ντοκουμέντα, προσωπικές ιστορίες και αποτελεί work in progress.

Συντελεστές: Σύλληψη/ Επιμέλεια project- Ελένη Αναστασίου, Ηθοποιοί- Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Λυδία Τζανουδάκη, Αντωνία Χαραλάμπους, Ντίνα Μιχαηλίδου , Καλλιτεχνικοί συνεργάτες- Ροδιά Βόμβολου, Χάρης Χαραλάμπους, Mέντορας- Έλενα Αγαθοκλέους
Kρατήσεις – 99 818208

Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες

6.

24hour shot – κίνηση

10.06|18:00

σε συνεργασία με την Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού

Flash Dance

To Flash Dance διοργανώνεται από την Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ στα πλαίσια του theYard.Residency.17. To Flash Dance είναι μια πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών (με βασικό εργαλείο την κίνηση), να μοιραστούν τις ιδέες τους μπροστά από κοινό μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η τεχνοτροπία και το στυλ δεν έχουν σημασία αλλά η χρονική διάρκεια της παράστασης (μέχρι 10’)!

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ανατροφοδότησης με το ακροατήριο και με καλλιτέχνες που θα προσκληθούν για να παρακολουθήσουν τον μίνι-μαραθώνιο.

Το Ανοικτό Κάλεσμα θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο 2017 και απευθύνεται σε νέους και έμπειρους καλλιτέχνες. Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στην Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού: www.dancehouse.com.cy

Πληροφορίες- 25 340618 / 97 879793

Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες

7.

Residency – θέατρο

18.06 | 20:30

Δημήτρης Χειμώνας, Αντρέας Πατσιάς

Patchman

Patchman,
Packman,
Patsias the man.

Μία συνεργασία που επιδιώκει να επινοήσει μια γλώσσα επικοινωνίας για τον σόλο άντρα πάνω στη σκηνή, τις ευθύνες και ελλείψεις του, αναφερόμενη σε αστικούς μύθους και τη ποπ κουλτούρα.

Συντελεστές: Δημήτρης Χειμώνας, Αντρέας Πατσιάς, Μέντορας – Λουίζα Παπαλοϊζου

Kρατήσεις - 99 170281

Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες

8.

24hour shot – stand up comedy

30.06 | 21:00

Γιώργος Κυριάκου

Sexou confronts sexual fronts

Ο Γιωργος Κυριάκου άλλος Σεξουάλας ερμηνεύει Γιωργο Κυριάκου, Dimitri XXX, Mr Cyprus, Ροζ Σιεφταλιες, Φτείρες, Politically correct British Sexualouthkia και σας προσκαλεί σε ερωτικά παιχνίδια εξουσίας σε μυστήρια δάση της Ιαπωνίας.

Συντελεστές: Ηθοποιός- Γιώργος Κυριάκου

Kρατήσεις – 99 561639

Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες

9.

Residency – θέατρο

09.07 | 20:30

Γιώργος Κυριάκου

Ο δάσκαλος μας εν τρόλ

Το έργο του Ντενις Κέλλυ “Our Teacher’s a Troll” το οποίο μεταφραστηκε εξολοκλήρου στα Κυπριακα και φέρει τον τίτλο «Ο Δάσκαλος μας εν Τρολ» είναι κάτι σαν μια ευχάριστη και ευφάνταστη περιπέτεια. Η μάλλον μια αφήγηση μιας περιπέτειας αφού αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας δεν είναι η πλοκή αλλα η αφήγηση της. Σαν ένα παραμύθι.

-Δεν αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη, είπε η Μαρία, ποιός μιλα!

-Γιατι, ρώτησε ο Αντρέας

-Γιατι? Ρωτησε η Δασκάλα.

-Γιατί όπως βλέπετε ή ενδειξη του ποιός μιλά βρίσκεται εντός της προτασης, είπε ο γράφων, και όχι στην αρχη ως είθισται.

Συντελεστές: Εισηγητής- Γιώργος Κυριάκου, Mέντορας- Μαρία Κυριάκου

Kρατήσεις – 99 561639

Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες

10.

24hour shot – θέατρο

14.07 | 21:00

Bande Gerste

/THISiA/ a story

/THISiA/ a story, μία τριμερής αφήγηση - εξ αφορμής του «Η θυσία του Αβραάμ» αγνώστου συγγραφέα - με τη χρηση του Rashomon effect. Μία πειραματική θεατρική παράσταση, όπου διερευνώνται τα όρια του μέσου (Θέατρο) με την χρήση μιας παλιάς θρησκευτικής ιστορίας. (Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσει συζήτηση των συντελεστών με το κοινό)

Συντελεστές: Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Δραματουργία/Διαμόρφωση χώρου- Κριθάρας Γεώργιος, Ηθοποιός- Νινίκας Άρης

Κρατήσεις - 97 879793
Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες

11.

24hour shot – θέατρο| παρουσίαση δημιουργικής διαδικασίας

08.09 | 20:30

Χαραλαμπία Θεοφάνους

Mέσα στη δημιουργική διαδικασία: devising Rebecca

Η δημιουργία επινοημένου θεάτρου είναι μια εξαιρετικά δραματική διαδικασία όπου κάτι δημιουργείται από το τίποτα. Εντούτοις το κοινό βλέπει μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας την παράσταση "Ρεβέκκα" σε αυτή την παρουσίαση το κοινό θα δει μέρη της διαδικασίας, πώς ξεκινά κάτι, πώς μεταμορφώνται και πώς εντάσσεται ή όχι στην παράσταση.

Η "Ρεβέκκα" είναι μια εξερεύνηση του πένθους και της μοναξιάς εμνευσμένη από τον Μάρκες, παραδοσιακά τραγούδια και σεφαρδίτικα τραγούδια. Θα είναι μέρος του Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017.

Συντελεστές: Σύλληψη/ ερμηνεία - Χαραλαμπία Θεοφάνους, Ενδυματολόγος- Τζίνα Κωνσταντίνου, Φωτογραφίες - Ηλίας Καμαράτος

Κρατήσεις - 99 284236

Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες

12.

Residency - θέατρο

24.09| 19:00, 21:00

Τhe Ice Cream Van

Blood Red Roses

Εμπνευσμένο από τις ιδιωτικές ζωές γνωστών δικτατόρων, το Blood Red Roses προσκαλεί το κοινό να παρευρεθεί σε μια καθημερινή νύχτα ενός όχι τόσο καθημερινού ζευγαριού. Η θεατρική παράσταση θα δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τη μέθοδο devising, όπως επίσης τις τεχνικές clowning και bouffons.

Η Λουκία Πιερίδου και ο Sylvain Chevet γνωριστήκαν στη σχολή του Jacques Lecoq το 2012. Ο Sylvain ήτανε το Ping, η Λουκία το Pong και το 2015 παρουσίασαν την πρώτη τους θεατρική παράσταση Hunger στο Brighton Fringe. Το Blood Red Roses είναι η δεύτερη τους συνεργασία.

Συντελεστές: Performers- Λουκία Πιερίδου, Sylvain Chevet, Μέντορας- Διομήδης Κουφτερός

Kρατήσεις- 99 319120

Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες

13.

Πρεμιέρα – θέατρο

25,26, 27.11| 20:30

Eβίτα Ιωάνου

Dark Vanilla Jungle

Ρωτάνε συνεχώς την Άντρεα αν ντρέπεται..Αν ντρέπεται γιαυτό που έκανε στον στρατιώτη...γιαυτό που έκανε στο μωρό. Η Άντρεα όμως δεν ντρέπεται καθόλου...και θέλει να σας πει το γιατί.

Συντελεστές

Σκηνοθέτης- Εβίτα Ιωάννου, Ηθοποιός Έλενα Καλλινικου, Καλιτεχνικη Επιμέλεια- Θεόδουλος Πολυβίου, Κίνηση- Λια Χαρακη, Μουσική Επιμέλεια- Μαριάννα Μιχαήλ

Κρατήσεις – 99 629610

Διάρκεια φιλοξενίας – 1 μήνας